Jelenlegi hely

Sultz Sándor: Megyünk haza- felolvasó színházi est a TeÁtriumban


A TeÁtrium programsorozat szombaton este felolvasószínházzal folytatódott. Sultz Sándor: Megyünk haza című abszurd drámáját láthatta a közönség, Koleszár Bazil Péter rendezésében. Az érkezőket Mészáros Zsuzsa, a Munkácsy Emlékház vezetője fogadta, nem is akármivel, az Emlékház kemencéjében sült brindzás rudacskákkal és frissítővel. Bár az időjárás szeszélye beparancsolt minket az Ibsen Stúdiószínházba, kárpótlásul remek előadást láthattunk: Tege Antaltól, Komáromi Anettől, Kara Tündétől, Katkó Ferenctől, Liszi Melindától és Fehér Tímeától.

Kép

A szerzőről, akit nem kényeztetnek se a múzsák, se a színházak, így ír Szakonyi Károly: "Igazságtalannak tartom, hogy Sultz Sándor a maga drámaíró eredményeivel nem épült be sem a magyar irodalmi, sem a magyar színműirodalmi tudatba." 

Kép

Sultz darabja az 1930-as évek egyikének telén játszódik egy idegszanatóriumban, ahol  Juhász Gyula utolsó előtti öngyilkossági kísérletéből "lábadozik". A szerző, munkájában egyéni szemszögből rajzolja át Juhász Gyula élettörténeti emlékeit, akiről köztudott, hogy élete folyamatos öngyilkosság, 1929-től kezdve haláláig kilenc alkalommal kezelték a szegedi Ideg- és Elmegyógyászati klinikán. Az elképzelt történet szerint itt találkozik a költő életét alapvetően befolyásoló négy nő: az anyja, a titkárnője, valamint két szerelme Júlia és Anna. A játék során a költő szövegei és Friedrich Nietzsche ... "Imígyen szól a Zarathustra" című művei idéződnek.

Kép

Holnap sem maradnak program nélkül a TeÁtriumba látogatók: Liszi Melinda és Nagy Róbert verses esttel várja az irodalombarátokat.


h i r d e t é s  

kulisszan834.jpgGoogle+