Jelenlegi hely

Szerbia a januári vendég


Az eddig leggazdagabb programmal várják a közönséget

HÍR6.HU | Politikai, gazdasági és kulturális területen is előrelépés tapasztalható Magyarország és Szerbia viszonyában. A vízumrendszer tavalyi megszüntetésének eredményeként elhárultak a polgárok utazásának adminisztratív akadályai, s ez is segíti a közös programok sikerét - emelte ki megnyitó beszédében Dejan Sahović, a Szerb Köztársaság magyarországi rendkívüli és meghatalmazott nagykövete. A Békés Megyei Jókai Színház Szomszédolás címmel meghirdetett 2009-2010-es évadjában a januári vendég Szerbia. Fekete Péter azt emelte ki, az eddigi legbővebb program várja a következő hetekben a művészet kedvelőit.

Domokos László, a Békés Megyei Képviselő-testület elnöke a két évvel ezelőtt megújított kapcsolat fontosságát hangsúlyozta. Köszöntőjében kiemelte, komoly előrelépés tapasztalható a magyar-szerb viszonyban, Békés megye fürdő- és vendéglátóhelyeivel ismertté vált a szomszédos államban. A megyei elnök reményét fejezte ki, hogy az eddig elvégzett munka további eredményeket hoz és még szorosabb lesz a két ország közötti kapcsolat.

100116_szinhaz3.jpg (m)
Fekete Péter és Dejan Sahović (középen) a programok
megnyitóján (még több kép)

Dejan Sahović a Szerb Köztársaság Magyarországra akkreditált nagykövete rendkívülinek nevezte az ötletet, amely a jelenleg zajló színházi évad alapját képezi. A diplomata úgy fogalmazott, a programsorozat sokat segít a jószomszédi kapcsolatok kialakításában.
Az előző hónapok vendégeihez képest szorosabb a kapcsolata a szerbiai színházakkal a Békés megyei teátrumnak. Ez nem véletlen, hiszen - mint ahogy Fekete Péter direktor fogalmazott - két évvel ezelőtt kijelölték azt a stratégiát, amelynek szellemében különösen erős kapcsolatok ápolására törekednek a szomszédos országokkal. Békés megye és a Vajdaság közötti kapcsolatot példaértékűnek tekintik Magyarországon; az elmúlt időszakban több vendégjáték is létrejött a közös gondolkodás eredményeként.
Köszöntjében Fekete Péter arról is beszélt, a Szerb hónap programjának összeállítását előzte meg a leghosszabb szervező munka. Ennek eredményeként az eddigi leggazdagabb program várja a közönséget, és talán most köszönthették a legtöbb vendéget a megnyitón. A szerb hónap kezdő eseményén megjelent Kucsera Géza, a Magyar Nemzeti Tanács Intéző Bizottságának elnöke, Juhász Attila, Vajdaság autonóm tartomány művelődési titkára, Ljubica Ristovska, a Narodno Pozorište Národno Kazaliste Népszínház Subotica igazgatója, Mezei Zoltán a Szabadkai Népszínház magyar társulatának vezetője, Hernyák György a szabadkai színház magyar társulatának vezető rendezője, valamint a következő havi vendég, Szlovénia képviseletében Blaz Masle, a Szlovén Nagykövetség titkára.

100116_szinhaz.jpg (m)
A Zalán Tibor (középen) által színpadra dolgozott
Aska és a farkas óriási siker (Fotó: Such Tamás)

A szerb hónap az irodalmi Nobel-díjas Ivo Andrić darabjával kezdődött, amelyet Zalán Tibor átiratában állított színpadra Hernyák György. Az Aska és a farkast január 12. óta játsszák nagy sikerrel Békéscsabán. Az ünnepi programok hivatalos nyitányaként szombaton este Neil Simon: Glasine (Pletyka) című darabját adta elő a Národno Kazaliste Subotica (Szabadkai Népszínház) szerb nyelven. Január 17-én este a Szabadkai Népszínház Magyar Társulata a Szomorú vasárnap című Müller Péter-Seress Rezső darabot mutatja be. A következő héten szerb filmvetítés, ünnepi Bárka est szerepel. Az Újvidéki Színház vendégjátékában Molnár Ferenc: Az üvegcipők cím darabja látható. Január 28-án, a Vajdasági Magyar Írók Irodalmi Estjén vendégül látják a világhírű vajdasági írót, Tolnai Ottót.

Malatyinszki András
Forrás: HÍR6.HU

 


h i r d e t é s  

kulisszan834.jpg


 

 
 
                         

 

 mto2.png

korlatoknelkul.jpg


forradalom-es-szinhaz.png

 

 


h
k
sze
cs
p
szo
v
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
 
2018. szeptember
 

Keresés

Keresés űrlapGoogle+