Jelenlegi hely

Szlovák kulturális hónap a Békés Megyei Jókai Színházban


Kultúra.hu | A színház az idei évadját a szomszédolás jegyében hirdette meg, így az elmúlt hónapban az ukrán kultúra képviselői vendégeskedtek Békéscsabán, míg a november hónap a szlovák kultúráé.

(MTI) - A rendezvénysorozat részeként a teátrum társulata már péntek délelőtt be is mutatta a kortárs szlovák rendező, Ivan Holub Jávor vitéz, avagy mese a régmúlt időkből című zenés mesedarabját, amelyet Czajlik József rendezett. Szintén a pénteki napon a Kassai Állami Színház vendégeskedik a városban. Szlovák nyelven, de magyar feliratozással kerül színre Adriana Krúpova Zoznamka (Ismerkedés) című vígjátéka.

   
A szlovák hónap alkalmából Békéscsabára várják november 21-én a dunaszerdahelyi Epopteia Műhely Társulás bemutatóját Griskovec Hogyan ettem kutyát című előadásával, amelyet Gál Tamás színművész ad elő. A bemutatót szintén Czajlik József rendezte. Az alkotópáros előadása a budapesti Kaleidoszkóp Nemzetközi Versfesztiválon fődíjat nyert.
   
Néhány nappal később, november 25-én a szarvasi Cervinus Teátrum mutatja be Milan Lasica-Július Satinsky Barátunk René című darabját, melyet Gergely László rendez. A hónap során egyébként irodalmi esteket, fotókiállításokat, sőt még gasztronómiai bemutatókat is tartanak.
   
Milan Kurucz, a budapesti Szlovák Intézet igazgatója a szlovák hónap különlegességének nevezte, hogy mutatják be a szlovák kultúra remekeit, ahol 300 éve szlovák nemzetiségűek is élnek.
   
Stefan Dano, a Szlovák Köztársaság békéscsabai főkonzulja pedig arról beszélt, hogy az általa megnyitott, a Magas-Tátrát bemutató fotókiállítás azt eredményezheti, hogy egyre több Békés megyei turista is ellátogat Szlovákia legszebb tájaira, de abban is reménykedik, hogy a kulturális hónap apropóján sokan ismerkednek meg Békés megyével Szlovákiából.

h i r d e t é s  

kulisszan834.jpgGoogle+