fbpx Tangó | Békéscsabai Jókai Színház

Jelenlegi hely

Tangó


Tangó

 Szereposztás Szövegkönyv Díszlet Jelmez Kellék Képek Hírek

Nem kevesebbre vállalkozik az író, mint hogy parodisztikus elemekkel teletűzdelt, meghökkentő fordulatokban bővelkedő groteszk-költői játékban ábrázolja a XX. századi történelem, társadalom és életforma bonyolult változásait. Három nemzedék három történelmi korszak: nagyapáink immár poros, megalkuvásokkal terhes, nevetségesen szolgalelkű világa, apáink bukott forradalmi illúziói, zagyva handabandázásba menekülő jövőtlensége, és az ifjú generáció – hamleti töprengésekkel teli –, a világot „kizökkent" állapotából a rend újbóli visszaállításával megmenteni akaró bohóctréfái.

A három nemzedék konfliktusa tehát abszurd családi komédia: a fasizmus, a terrorizmus veszélyeire figyelmeztető tragikomédia.

A többrétegű, sokfajta asszociációt ébresztő játék elgondolkoztathatja nézőit, miközben jól szórakoztatja is őket. Olyan mű, melynek élményét hazaviheti magával a néző.

Mrożekkel tangózni kivételes élmény, bár csöppet sem könnyű szórakoztatás. Gondolatébresztő, felkavaró, megrázó tragikomédiája egy család, három nemzedék hétköznapjain keresztül az egész huszadik század történelmét tárja elénk. De nem a nagy társadalmi megrázkódtatások, háborúk eseményeit, hanem azok szellemi, eszmei, filozófiai hátterét - elvtelen kiszolgálóival, megbukott forradalmárjaival és a kizökkent világ rendteremtőivel együtt. Az abszurd remekművet a Békéscsabai Jókai Színházban Csiszár Imre rendezte. (Niedzielsky Katalin kritikája)

BEOL | Pénteken mutatta be a Békéscsabai Jókai Színház társulata Sławomir Mrożek Tangó című két felvonásos tragikomédiáját a Sík Ferenc Kamaraszínházban. Az előadást a Jászai-díjas, Érdemes és Kiváló Művész Csiszár Imre rendezte. ► Tovább

Ötven évvel ezelőtt a pályája elején tartó lengyel szerző, Sławomir Mrożek üstökösként került fel a nagy hagyományú, folyamatosan újító és megújuló szellemű lengyel színház horizontjára. A Tangó Mrożek első teljes darabja, és az abszurd drámairodalom egyik legismertebb és legtöbbet játszott műve. A Jókai Színházban Csiszár Imre állította színpadra.

BEHÍR | A viharsarki társulat minden évben nagy hangsúlyt fektet arra, hogy a nagyszínpadi előadások mellett kamaradarabokkal is színesítse repertoárját. Mrozek Tangó című hétszereplős művét Csiszár Imre álmodta színpadra.► Tovább

WEBRADIO | Pénteken mutatják be Slavomir Mrozek Tangó című abszurd drámáját a Békéscsabai Jókai Színház Sík Ferenc Kamaraszínházában. ► Tovább

Sławomir Mrożek, teljes neve Sławomir Piotr Paweł Mrożek lengyel drámaíró, író. Pályafutását újságíróként kezdte, és később kezdett el drámákat írni. Első drámája a Rendőrség (1958). 1963-ban elhagyta hazáját, és több európai országot végigjárva Franciaországban telepedett le. Legismertebb drámája a Tangó (1964). A Krakkó mellett született Mrozek a pályafutását újságíróként kezdte, de építészetet és festészetet is tanult. Mrozek nemzetközi hírnevét korai novelláskötetei alapozták meg. Leghíresebb munkája a Tangó című dráma.

BEOL | Hamarosan látható lesz a Békéscsabai Jókai Színház műsorában a Sík Ferenc Kamaraszínházban Mrożek Tangó című darabja, melyet Csiszár Imre Jászai-díjas, Érdemes és Kiváló Művész állít színpadra. A rendezővel a darabról beszélgettünk. Varga Fanni interjúja Tovább ►