fbpx 2012-2013 | Békéscsabai Jókai Színház

Jelenlegi hely

2012-2013

A 2014-ben megújult Nagyerdei Szabadtéri Színpaddal Debrecen egy impozáns, világszínvonalú nyári szabadtéri játszóhellyel lett gazdagabb. Idei színházi évada keretében az ország legrangosabb produkciói és művészei mutatkozhatnak be Debrecenben. Műfaji sokszínűség, tartalmas szórakozás, magas művészi színvonal jellemzi a Debreceni Nagyerdei Szabadtéri Színpad új évadját. Augusztus 21-én az ExperiDance Produkció és a Jókai Színház közösen bemutatja: Frank Sinatra- a Hang, Egy életmű táncban és dalban előadását. Dolly, Sinatra anyja, Marlene Dietrich szerepében Liszi Melindát, Nick Sevano szerepében Szabó Lajost, George Evans-ként pedig Ragány Misát láthatják a cívis városban.

46 előadást láthat a közönség a Kaposvári ASSITEJ Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Színházi Biennálén, köztük Szente Béla és Gulyás Levente: A kolozsvári bíró című mesejátékát, melyet május 10-én, 15.00 órától nézhetnek meg a kaposvári gyerekek. Az ország legjobb gyermek- és ifjúsági előadásai egy hétig 2002 óta minden páros évben Kaposváron vendégeskednek május elején. A május 5. és 10. között megszervezett fesztivál keretében konferenciát is rendeznek, és a művészeti egyetemek hallgatói is bemutatkozhatnak.

 A csabai Lear király szép sikert ért el a Vígszínház színpadán is. A közönség teljesen megtöltötte a nézőteret Magyarország egyik legrangosabb játszóhelyén. A Shakespeare-napok zárásán tartott közönségtalálkozón is szép számban vettek részt a nézők.

Amikor a hatalom azt jelenti, hogy fontosabb vagy másoknál, az emberi természet elkezd porladni – mondja Chris Rolls angol rendező, aki a békéscsabai, Lear király című, többszörös fesztiváldíjas előadást készítette. A produkciót legközelebb április 24-én láthatja Budapesten a közönség. Hrecska Renáta interjúja a Magyar Hírlapban

Bár Shakespeare születésének pontos dátuma ismeretlen, és feltehetően az is a személyéhez kötődő mítosz része, hogy halálának dátuma egybeesik a születéséével, az irodalomtörténet április 23-án ünnepli a jeles évfordulót. A Jókai Színház társulata a Lear király című előadással tiszteleg a drámairodalom legnagyobbja előtt a Víg Színházban, ahol a  jeles születésnap hetében Shakespeare-napokat tartanak.

hir6.hu | A Chis Rolls rendezte különleges Lear király fesztivál-meghívások sorát vívta ki magának az elmúlt fél esztendőben. Sarajevo, Zittau, Arad fesztiválszervezői küldték el invitációjukat a Viharsarokba, mert híre ment szerte Európában, hogy egy szokatlanul izgalmas Lear király előadás született Békéscsabán. ⇒ Tovább

Lehetsz-e király? Ha király voltál válhatsz-e szolgává? Miként cselekszel, ha el kell árulnod egy barátodat? El tudsz-e mondani egy festményt, ha nem használhatod a hangodat és a partnered szeme csukva van? Csak pár kérdés, azok közül, amelyekre együtt keresték a választ a Vígszínházban rendezett workshopon a résztvevők. Chris Rolls angol rendező szőtte a szálakat, a szituációk során pedig ragyogó megoldásokat kapott cserébe a résztvevő diákoktól.

A Békéscsabai Jókai Színház és a Vígszínház közös szervezésű, angol nyelvű Shakespeare-workshopot szervezett a Lear király előadáshoz kapcsolódóan középiskolások számára. Szombaton délután Chris Rolls angol rendező és "színészei", az ország több pontjáról érkezett középiskolások a Lear király kapcsán bizalomról, hűségről, árulásról és megbocsátásról szóló improvizációs játékokat játszottak, amelyek során megismerkedtek Shakespeare világával. A Jókai Színház Lear király előadása április 24-én a vígszínházi Shakespeare-napok keretében lesz látható ismét a fővárosban.

Oldalak