fbpx 2019-2020 | Békéscsabai Jókai Színház

Jelenlegi hely

2019-2020

2021berl.jpgTöbb mint száz szerep megformálása után alakítja Tege Antal Wass Albert Tizenhárom almafájának főszerepét, a próbafolyamat végén őt kérdeztük Mózsi karakteréről és az alkotói munka kihívásairól.

 Az előző évad bérletes előadásainak pótlása után ismét új darabbal várja nézőit a Jókai Színház, melyben az egyik legnagyobb szerepet a jóízű székely humor kapta. Wass Albert: Tizenhárom almafa - Játék két részben Augusztus 12.-től a Sík Ferenc Kamaraszínházban

- Az előadást egy különleges térbe, pástszínpadra helyezték. Mi volt ennek a szokatlan megoldásnak az oka?

- A színmű sok, tíz-tizenöt helyszínen játszódik, a sok váltás ügyetlenül nézett volna ki a színpadon. Abból indultunk ki, hogy Mózsi képzeletét látjuk, aki egy hokedlibe belelát egy világháborút. Így érdekesebb a látvány, nem „kukucskaszínházat” nézünk. A pástszínpadon jobban meg lehetett mutatni a határt is.

A Tizenhárom almafa című Wass Albert-darab jelmezterveinek időn kívüli szépsége máris elkápráztatott bennünket. A ruhák megálmodója Nagy Viktória látvány- és jelmeztervező, őt kérdeztük az ötlettől a megvalósulásig tartó alkotói folyamatról.

Épp csak megkezdődtek a Tizenhárom almafa című színpadi játék próbái márciusban, amikor veszélyhelyzetet hirdettek, júniusban viszont újrakezdhette a munkát a társulat és Kiss József rendező. Őt kérdeztük a szépen kibomló, derűs és egyben vidámnak ígérkező előadásról.

Fokozott óvintézkedések közepette kezdődött el március 17-én délelőtt Wass Albert Tizenhárom almafa című játékának olvasópróbája a Békéscsabai Jókai Színházban. De nem sokkal a „nyitány” után érkezett a nyomatékos kérés a minisztériumból, hogy minden szakmai munkát szüneteltetni kell. Seregi Zoltán igazgató telefoninterjúban nyilatkozott a részletekről.

A koronavírus terjedésének megakadályozására hozott kormányrendelet értelmében a nagyszínpadi előadások elmaradnak, de a kamara- és a stúdiódarabokra változatlanul várja közönségét a Békéscsabai Jókai Színház. Márciusban először a Szerelem, ó!, később A szív hídjai, a Két összeillő ember és a Pszicho szerepel műsoron.

Csiszár Imre A vörös postakocsival az érzelmek átélésének fontosságára szeretné felhívni a nézők figyelmét, színjáték helyett krúdyádaként határozza meg a darab műfaját és totális színházat rendez. A Békéscsabai Jókai Színház bemutató előadását március 13-án láthatja a közönség. (Niedzielsky Katalin interjúja)

Szerelem, vígjáték, kitűnő színészek – mindez csupa hívószó, és a közönség jól szórakozik. Murray Schisgal vígjátékának bemutatóját március 6-án a Sík Ferenc Kamaraszínházban láthattuk Liszi Melindával, Csomós Lajossal és Tege Antallal, Katkó Ferenc rendezésében. (Niedzielsky Katalin kritikája)

Egy abszurd helyzet, egy szerelmi háromszög, heves és kevésbé heves érzelmek kavalkádja. Mindez már önmagában garancia arra, hogy ez a fura, fanyar, abszurd humorral megáldott vígjáték közönségkedvenc legyen.

Oldalak