Jelenlegi hely

Magazin

Október 5-én és 6-án a Szcenográfusok, Színháztechnikusok és Színházépítészek nemzetközi Szervezetét a Magyar Képzőművészeti Egyetem látta vendégül, ahol az ülés alkalmából az OISTAT magyar központja Nemzetközi Előadóművészeti Konferenciát rendezett a színházi háttérszakmák oktatási helyzetéről. A konferencia szervezéséhez a Jókai Színház és a Színitanház csapata is nagymértékben hozzájárult. Az 1968-ban alakult szervezet hét alapító tagja között van Magyarország is, de a nemzetközi szervezet mára öt földrész, ötvenhárom országában van jelen. Tovább olvasom

Vajon hol kezdődik a tánc története? Mióta mozdulnak ritmusra, zenére az emberek? Mit nevezünk táncnak, és milyen változásokon ment át ez a csodálatos műfaj az évszázadok során? Ezekre az izgalmas kérdésekre vártuk a választ a Mindentudás Színházi Egyeteme hatodik évadját megnyitó, október 2-ai előadáson. Kovács Edit színművész, esztéta, a sorozat megálmodója és házigazdája a téma legkiválóbb tudósát és művészét hívta meg a Békéscsabai Jókai Színházba. Novák Ferenc Kossuth díjas koreográfus-rendező, néprajzkutató, a Nemzet Művésze kalauzolta a közönséget, mondandóját a nagyszerű Balassi Táncegyüttes tagjai illusztrálták. (Niedzielsky Katalin írása)

Idén 19 produkciót kínál a közönségnek a harmadik Pécsi Családi Színházi Fesztivál, amelyet május 23. és május 31. között a Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSZT) felvezetéseként rendeznek meg Pécsett. Május 24-én az Egerek című mesénket láthatják a családok, mely különleges módon, öt színház közreműködésével jött létre és folyamatosan műsoron volt a Nemzeti Színházban.

Csabaimerleg.hu | A Békéscsabai Jókai Színház és a Körös Irodalmi Társaság szeretettel várja az érdeklődőket  december 8-án, 18 órára a Jókai Szalonba, a Kortárs magyar írók sorozat következő estjére. A vendég ezúttal: Fekete Vince lesz. ► Tovább

Kevés olyan alkotó van, akinél élet és költészet ennyire elválaszthatatlan lenne, mint Radnóti Miklósnál. Születésének tragikus körülményeitől egész életében nem szakad el, s egyre erősödő mértékben jelennek meg verseiben a bűntudatnak, a szenvedés jogosságának motívumai. Származása pedig sorsának történelmi tragikumát adja. Pomogáts Béla szavaival: “Mintha természet és társadalom azon vetélkedett volna, melyikük pusztítsa el előbb.” A Magyar Holokauszt Emlékévhez kapcsolódva a Jókai Színház és a Magyar Teátrumi Társaság egész évben színielőadásokkal, pódiumestekkel, kiállítással emlékezik az áldozatokra. A 20. századi magyar líra egyik meghatározó alakját idézi meg irodalmi estjén, november 25-én, 19.00 órától  Szőke Pál, a Jókai Színház színművésze, Babits-díjas előadóművész. Az esten közreműködik: Tatár Bianka. Jegyek a szervezőirodában válthatók. Az emlékest előtt a nézők megtekinthetik azt a fotókiállítást, mellyel a Porajmos áldozatainak emléke előtt.tisztelgünk.

A Csabai Nyár rendezvénysorozatának idén is az a célja, hogy ne ürüljön ki a város szíve, minden este történjen valami olyan kulturális esemény, amiért érdemes kimozdulni otthonról egy kellemes nyári estén és  egy  sétával összekötve benézni a Jókai Színház vagy a Városháza udvarára. Július 1-jén, kedden 20.45-től Kubik Anna Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész várja kedvenc verseivel a TeÁtriumba betérőket. A rendezvény ingyenes!

Apáti Miklós K und K (Karády katonái) zenés víziójátékát Merő Béla rendezésében láthatja a közönség július 3-án, a Városháza díszudvarán.  A darab az Amerikába emigrált Karády Katalin visszaemlékezéseiből villant fel képeket.

A Gálfy-gyűrű idei díjazottja Tege Antal, aki az évadzáró gálán vehette át a Jókai Színház legmagasabb szakmai elismerését. A színművésszel pályájáról, emlékezetes szerepeiről, méltatott alakításairól, rendezésről és tanításról, a színház lényegéről, valamint az otthoni háttér jelentőségéről beszélgettünk. (Niedzielsky Katalin interjúja a Magyar Teátrum Online-on⇒)

A boldog optimisták idejét idézi a játékszín darabja az Illés együttes dalaival

…Tied a világ! címmel mutatta be legújabb produkcióját a budapesti Játékszín Szente Vajk rendezésében. A Nagy Sándor, Serbán Attila, Feke Pál, Vastag Tamás és Gubik Petra szereplésével színpadra állított zenés társasjáték az Illés zenekar dalait eleveníti fel humoros lakásavató buli keretében. Hrecska Renáta írása a Magyar Hírlapban.

Tájékoztatjuk kedves Közönségünket, hogy az ATHINA - a nagy szülinapi buli című produkció a TeÁtriumban lesz megtartva 20.45-től!

Oldalak


Google+