fbpx Magazin | Békéscsabai Jókai Színház

Jelenlegi hely

Magazin


Kedves Gyerekek, Szülők és Pedagógusok!

Szabó Zoltán Ferenc, Szentes város polgármestere és Seregi Zoltán, a Békéscsabai Jókai Színház igazgatója Fotó:Majzik Attila

Közel egy évnyi tárgyalás után, a kulturális kormányzat vezetésével és támogatásával létrejött szerződés szerint a szakmai irányítást, üzemeltetést a Békéscsabai Jókai Színház látja el. Az erről szóló dokumentumot Szabó Zoltán Ferenc, Szentes város polgármestere és Seregi Zoltán, a Békéscsabai Jókai Színház igazgatója látta el kézjegyével.

A megállapodás aláírásáról szóló sajtótájékoztatót a Szentes TV élőben közvetítette:

Új rovatunkban, a Reflektorfényben a háttérmunka szakemberei című sorozatban olyan színházi munkatársainkat szeretnénk megvilágítani, akikkel a néző sosem találkozik. Nem tapsolhat nekik, hiszen sosem állnak színpadra, mert inkább bevilágítják, berendezik azt, maszkot, frizurát készítenek, kellékeket sorakoztatnak fel, hogy az előadások minél sikeresebbek, érdekesebbek legyenek.

Második beszélgetőtársam Csipke Sándor, a Békéscsabai Jókai Színház kellékese.

 

Ragyog az új aranybrokát függöny

Már korábban is beszámoltunk róla, hogy a Vigadó felújítását jórészt a színház saját szakembergárdája végzi a Műemlékfelügyelettel egyeztetve, Békéscsaba város anyagi hozzájárulásával.

Ennek eredményeként elkészültek a színház szabótárában az új függönyök is. Petrovszki Árpáddal, a szabótár vezetőjével beszélgettünk a munkáról.

Seregi Zoltán igazgató

A szilveszter mindig jó alkalmat nyújt a számvetésre és az új év előkészítésére – erről kérdeztük Seregi Zoltánt, a Békéscsabai Jókai Színház direktorát.

Vámos Zoltán

Nem köthető sehova, mégis mindennel kapcsolatban áll

 

Új rovatunkban, a Reflektorban olyan színházi szakembereket szeretnénk megvilágítani, akikkel a néző sosem találkozik. Nem tapsolhat nekik, hiszen sosem állnak színpadra, mert inkább bevilágítják, berendezik azt, maszkot, frizurát vagy ruhát készítenek, hogy az előadások minél sikeresebbek, érdekesebbek legyenek.

Október 5-én és 6-án a Szcenográfusok, Színháztechnikusok és Színházépítészek nemzetközi Szervezetét a Magyar Képzőművészeti Egyetem látta vendégül, ahol az ülés alkalmából az OISTAT magyar központja Nemzetközi Előadóművészeti Konferenciát rendezett a színházi háttérszakmák oktatási helyzetéről. A konferencia szervezéséhez a Jókai Színház és a Színitanház csapata is nagymértékben hozzájárult. Az 1968-ban alakult szervezet hét alapító tagja között van Magyarország is, de a nemzetközi szervezet mára öt földrész, ötvenhárom országában van jelen.

Vajon hol kezdődik a tánc története? Mióta mozdulnak ritmusra, zenére az emberek? Mit nevezünk táncnak, és milyen változásokon ment át ez a csodálatos műfaj az évszázadok során? Ezekre az izgalmas kérdésekre vártuk a választ a Mindentudás Színházi Egyeteme hatodik évadját megnyitó, október 2-ai előadáson. Kovács Edit színművész, esztéta, a sorozat megálmodója és házigazdája a téma legkiválóbb tudósát és művészét hívta meg a Békéscsabai Jókai Színházba. Novák Ferenc Kossuth díjas koreográfus-rendező, néprajzkutató, a Nemzet Művésze kalauzolta a közönséget, mondandóját a nagyszerű Balassi Táncegyüttes tagjai illusztrálták. (Niedzielsky Katalin írása)

Idén 19 produkciót kínál a közönségnek a harmadik Pécsi Családi Színházi Fesztivál, amelyet május 23. és május 31. között a Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSZT) felvezetéseként rendeznek meg Pécsett. Május 24-én az Egerek című mesénket láthatják a családok, mely különleges módon, öt színház közreműködésével jött létre és folyamatosan műsoron volt a Nemzeti Színházban.

Csabaimerleg.hu | A Békéscsabai Jókai Színház és a Körös Irodalmi Társaság szeretettel várja az érdeklődőket  december 8-án, 18 órára a Jókai Szalonba, a Kortárs magyar írók sorozat következő estjére. A vendég ezúttal: Fekete Vince lesz. ► Tovább

Oldalak