fbpx Törvénytelen randevú | Békéscsabai Jókai Színház

Jelenlegi hely

Törvénytelen randevú


torvenytelen-randevu.jpg

 Szereposztás Szövegkönyv Díszlet Jelmez Kellék Képek Hírek

Maurice Hennequin – Pierre Veber: TÖRVÉNYTELEN RANDEVÚ

komédia

Rendező: Robert Cogo-Fawcett

 

Hosszú és mulatságos az útja a „jól megírt színjátékoknak” (piéce bien faite), melyek külön szeletét képezik a színdarabírásnak. Kezdődött talán Scribe-nél, folytatódott Feydeau-val, s talán még ma sincs vége ennek a fajta darabírásnak. Lényege a fordulatosság, a tévedések halmaza, bonyolódása-bogozódása, majd letisztulása-kibontakozása, lebukások és felbukások árán; és a humor, a mindent elöntő, gyomorfal-rengető humor. A jól megírt darabok funkcióját egy idő után ugyan átveszi az operett mint jól megírt zenés darab, ám tagadhatatlan előzményei ezek a kacagtató színpadi mulattatások voltak, melyeknek léte a színpadon ma is érvényes, választásuk minden színpadi évad biztos sikerét jelenti.

Maurice Hennequin Pierre Veberrel összefogva 1912-ben írta, La présidente címmel a most Törvénytelen randevúként bemutatásra kerülő darabot. (A háromfelvonásos komédiát a Théâtre du Palais-Royalban mutatták be a megírás évének november 27. napján. Valamivel több mint fél évszázaddal Scribe halála után…) Mi indokolja tehát, hogy a megírás után mintegy száz év elteltével elővegyük ezt a komédiát? Nyilván az, hogy élő, hogy a benne megjelenő szereplőkben, szituációkban magunkra ismerünk. És mert nevetni legjobban magunkon tudunk, már, ha van elég bátorságunk hozzá.

A történet természetesen véletleneken és félreértéseken alapszik. Cyprien Gaudet igazságügyminiszter egy fatális véletlen folytán váratlanul Tricointe úr házában kénytelen éjszakázni, aki történetesen a Gray kerületi bíróság elnöke. S akinél, egy újabb véletlen folytán, egy Gobette nevű kétes erkölcsű színésznő készül, szintén kénytelenségből, éjszakázni. Tegyük hozzá, újabb véletlen, tehetné ezt, hiszen a házigazda felesége, Aglaé, teniszlabda-fejsérüléstől franciául elfelejtő lányukkal Párizsba utazott, nem egyéb céllal, hogy ott az igazságügyminiszternél közbenjárjon a férje előléptetése ügyében. Mivel a miniszter azokban a napokban épp erkölcsi feddésben részesítette beosztottjait egy körlevélben, Tricointe úr kénytelen felvállalni a főnöke előtt, hogy a hálószobájából épp kilépő Gobette a felesége. Gobette, szakmájából adódóan, remekül játssza a feleség szerepét, ám, mivel a rémült házigazda semmiképpen nem akarja vele tölteni az éjszakát, és neki napi szükségletéhez tartozik az ágybéli tevékenység, Cyprien Gaudet minisztert nézi ki magának éjszakai hálótársnak, aki nem mutat az elképzeléssel szemben túlzottan nagy ellenállást. S ahogy azt már magyar színpadokon és filmeken is megszokhattuk: a miniszter félrelép. A lavina azonban majd csak Párizsban indul el, amikor megérkezik a minisztériumba Gobette, akit Aglaénak, a feleségnek hisznek, Aglaé, a feleség, akit réztárgyakat tisztító takarítónőnek, s hogy a zűrzavar teljes legyen, Tricointe úr is befut a lelkiismeretfurdalásával. Hogy ebből mi lesz, azt csak egy megrögzött poéngyilkos mondaná el most, itt tehát felfüggesztjük a történetmondást. Annyit elárulhatunk, nem csak a személyek cserélődnek össze-vissza, de még a ruhák is, melyek hol eltűnnek, hol előkerülnek, hol ezen vannak, hol azon – és a darab valójában csak most kezdődik el…

A Törvénytelen randevú című előadásunkat  látás- és hallássérült színház barátainknak kommunikációsan akadálymentesítve kínáltuk október 5-én és 6-án. Komáromi Anett színművésznő audionarrációja a látsássérülteknek,  Vörös Zsolt jelnyelvi tolmács jelelése a látássérülteknek segített teljessé tenni a színházi élményt. Az előadást interaktív kulisszajárás előzte meg, amelyen kulisszatitkok hangzottak el, és meg lehetett érinteni a jelmezeket, kézbevenni a kellékeket. Természetesen nem maradhatott el az ilyenkor szokásos közös teázás sem, a színház Művész Kávéházában.

Az idén éppen 105 esztendős darab szombati díszbemutatóján a nagyérdemű vette a lapot. A nézők egyike-másika önfeledt módon végigkacarászta, másika-egyike pedig végigröhögte Maurice Hennequin-Pierre Veber világhírű bohózatát.

A Legyen a premier társadalmi esemény! gondolat jegyében döntött úgy sok évvel ezelőtt a Jókai Színház vezetése, hogy bevezeti a díszbemutató előadást, amelyen a társadalmi, gazdasági és a művészeti élet kiemelkedő alakjaival is találkozhat a közönség. A szezon első ilyen eseményére a Törvénytelen randevú című darab kapcsán került sor színházunkban. A díszbemutató házigazdája a Meszlényi-Autó Kft. volt, mely megyénk meghatározó autós vállalkozásait vezeti.

A Siketek Világszövetsége (WFD) határozata alapján 1958 óta e jeles nap a siketek közösségeire és különleges kommunikációs eszközükre - amely sok esetben anyanyelvük is - a jelnyelvre irányítja a figyelmet. Színházunknak kiemelten fontos, hogy a hallássérült nézőink is teljes értékű színházi élményhez jussanak, ezért egy-egy színházi előadásunk kapcsán jelnyelvi tolmács közreműködésével segítjük a produkció megértését siket és nagyothalló nézőink számára. Legközelebb október 6-án lesz kommunikációsan akadálymentesített előadás, A Törvénytelen randevút Vörös Zsolt jeleli hallássérült barátainknak.

Forrás: Csaba Televízió

Felhőtlen szórakozást, mókát és kacagást ígért a Békéscsabai Jókai Színház az évad első nagyszínpadi bemutatója előtt, és ezt maradéktalanul be is tartották.

Robert Cogo-Fawcett angol rendező már nem híve a nagy drámai üzeneteknek, szórakoztatni, nevettetni jött Békéscsabára. Maurice Hennequin - Pierre Veber Törvénytelen randevú című százéves komédiáját azért választotta bemutatásra, mert úgy véli, az emberi természet és a humor, kacagás iránti igény mit sem változott a történelem során, és pont a színház egyik fontos feladata, hogy ennek az elvárásnak eleget tegyen. A Jókai Színház őszi évadjának nagyszínpadi nyitópremierjén, szeptember 15-én a közönség vette a lapot és remekül érezte magát. (Niedzielsky Katalin kritikája)

Felhőtlen szórakozás, móka, kacagás – ha valaki erre vágyik, a Törvénytelen randevú című komédiában nem fog csalódni! A szezon első nagyszínházi bemutatóját Robert Cogo-Fawcett  álmodta színpadra a Jókai Színházban, és társulatunk színe-java szerepel a darabban.

Az elmúlt évadban is felejthetetlen szezont zártak a Linamar-Békéscsabai RSE röplabdázói, hiszen a klub történetében negyedszer is elhódították a magyar bajnoki címet. Az előző idényt három trófeával záró együttest a Jókai Színház igazgatója, Seregi Zoltán invitálta színházba, hiszen most már hagyomány, hogy a bajnokcsapatnak egy színházi előadással kedveskedik teátrumunk.

Oldalak