Jelenlegi hely

Trenk, avagy a vad vállalkozás a Jókai színházban


A Horvát Kultúra Havának nyitóeseményére került sor a Békés Megyei Jókai Színházban február 26-án. A megnyitót megtisztelte jelenlétével Ivan Bandic Horvátország budapesti nagykövete, a darabot szerző trió alappillére, Tahir Mujičić, valamint a Békés Megyei Önkormányzat alelnöke Farkas Zoltán is.

Az ünnepélyes megnyitót megelőzően a Megyeháza épülete adott otthont annak a megbeszélésnek, amelyen vendéglátó Békés megye vezetői találkoztak a Horvát Köztársaság képviselőivel.

Ünnep a színpadon. A szerző és a rendező is a színészek közé invitálva.

A találkozó után Ivan Bandic és Farkas Zoltán egyaránt kiemelték, szeretnék, ha Békés megye és Horvátország valamely földrajzi tájegysége szorosabbra tudnák fűzni kapcsolataikat, amelyhez a nagykövetség, mint szervező erő szívesen társul. Tahir Mujičić drámaíró a darab aktualitásának változásáról beszélt expozéjában.

Az igazgató a premier után mond köszönetet a társulatnak.

Míg a Trenk, avagy a vad báró keletkezésekkor a horvátok számára Belgrád volt a viszonyítási pont, addig a darabban „Bécs” álnéven szereplő központ napjainkra Brüsszelbe tevődött át, ahová minden nemzet igyekszik eljutni ügyes-bajos dolgaival. Már a bemutató után a szerző így folytatta gondolatmenetét: „Sohasem gondoltam volna, hogy egyszer Magyarországon vállalkoznak majd, ennek az igazán nehéz nyelvezetű darabnak a lefordítására és előadására.

Soós Péter rendező, Tahir Mujicic szerző, Fekete Péter igazgató

Hatalmas munkát végzett a társulat, nagyon nagy köszönetet mondok érte”. A Békés megyei közönséget valóban meglepte a szabadszájú, a szex és a hatalom-mániáról voltaképpen éles kritikát megfogalmazó darab, ugyanakkor a „népszínmű” nagyon is humánus mondanivalóját komoly tapssal honorálta a premierközönség.

Image

Fekete Péter igazgató, Farkas Zoltán, a Békés Megyei Önkormányzat alelnöke, Ivan Bandic, Horvátország nagykövete, a követségi tolmács hölgy és Neda Milisic, Horvátország kulturális attaséja

 

A Trenk, avagy a vad báró március végéig tekinthető meg a Jókai színház repertoárján.


h i r d e t é s  

kulisszan834.jpgGoogle+