Jelenlegi hely

Trenk körül forog a világ


A Jókai Színház színpadán kisebb bálokat problémamentesen le lehetne bonyolítani, most mégis zsúfolásig telt színészekkel, színházi szakemberekkel. A Trenk, avagy a vad báró című fonák hangulatú népszínműben szükség is lesz a szereplők tömegére. Jó részüket ugyanis a Pindroch Csaba – Hodu József duó, idővel törli majd az élők névsorából, míg mi hullajól szórakozunk.

Persze azok sem járnak messze az igazságtól, akik a „Cherchez la femme” (Keresd a nőt) gondolatfoszlány mentén indulnának neki a história kibogozásának. Mária Terézia (történelmileg egyébként méltánytalanul feltételezett) fehérmájúságától indul majd a történet fonala, amely azután Horvátországon, Szlavónián és Magyarországon át tekeredik majd a Burg irányába, de a történetről most szót se többet - nézzük a rideg tényeket.

Image

Fekete Péter igazgató nagy örömmel mutatta be a címszerepre szerződtetett Pindroch Csabát a társulatnak, az ő személyi pandúrja leszen Hodu József. Mária Terézia szerepében Kara Tünde enyeleg majd a világgal, hű kerítője és kancellárja Königseck alakját Bartus Gyula formázza az előadásokon.

Image

Soós Péter rendező ezután kézbe vette a szövegkönyvet és kezelésbe a darab résztvevőit. A filmrendezőként is elismert szakember részletesen bemutatta a darab jelenetei, a közjátékokat, az idősíkokkal való játékot és értelmezte az általa csak „derék horvát /cenzúrázva/-ként” említett szerző trió (Tahir Mujičič; Boris Senker, Nino Škrabe) mögöttes közlendőit és szimbólumrendszerét.

Image

Az olvasópróbát a társulat csak azért nem tudta végigröhögni, mert a darab nyelvezete előszeretettel kötötte gúzsba az edzett színész nyelveket is, egyszóval, - habár lesz ló is a színpadon - az előadás létrehozása mégsem lesz könnyed sétagalopp. A zenés-táncos produkció zenéit Gera Gábor írja, a koreográfus Topolánszky Tamás máris munkához látott a szép számú szereplővel.

Image

A Horgas Péter tervezte díszlet nagyon egyedi látványvilágba helyezi majd a történetet, amely minden profánsága és pofás kis pofátlansága mellett, végkicsengésében elgondolkodtató és cseppet sem kedvező képet fest majd, a mi kis „vadkeleti” világunkról. A Trenk, avagy a vad báró című zenés népszínmű bemutatójára február 26-án kerül sor a Horvát Kultúra Hava alkalmából. Visszaszámlálás indul.

 


h i r d e t é s  

kulisszan834.jpgGoogle+