fbpx Trianon | Békéscsabai Jókai Színház

Jelenlegi hely

Trianon


 Szereposztás Szövegkönyv Díszlet Jelmez Kellék Képek Hírek

 

100 évvel ezelőtt, 1920. június 4-én a Párizs melletti Versailles-i királyi kastélyt övező hatalmas park Grand Trianon nevű palotájában az első világháború győztesei által diktált békeszerződés megpecsételte a magyarság sorsát. A történelmi Magyarországot megcsonkították, területének több mint kétharmadát és Horvátországot, valamint a magyar nemzetiségű lakosságának közel egyharmadát veszítette el. A majd 19 milliós európai középhatalomból nyolcmilliós lakossággal sem rendelkező kis állam jött létre. 

Ma már június 4-e nem csupán a fájdalmas emlékezés dátuma, hanem 2010 óta a Nemzeti Összetartozás Napja. Az Országgyűlés a törvény elfogadásával kinyilvánította: „a több állam fennhatósága alá vetett magyarság minden tagja és közössége része az egységes magyar nemzetnek, melynek államhatárok feletti összetartozása valóság, s egyúttal a magyarok személyes és közösségi önazonosságának meghatározó eleme”.

A századik évfordulón a történelmi ismeretek felelevenítésén, az emlékezésen túl a zenés produkció közös gondolkodásra hívja a nemzet megmaradásáért, közösségünk felemelkedéséért tenni akaró honfitársainkat. 

A folkzenei elemekkel átszőtt szimfonikus hangszerelésű rockopera zeneszerzője Koltay Gergely, a Kormorán együttes vezetője. 

Nézőink bepillanthatnak a Szarvasi Vízi Színház, 2022-es szezonnyitó-előadásának előkészületeibe, valamint a nyári műsorkínálatból szemezget önöknek Seregi Zoltán, a Békéscsabai Jókai Színház igazgatója.
A Szarvasi Vízi Színház műsorkínálatát itt tekintheti meg: https://www.viziszinhaz.hu/

A Szarvasi Vízi Színházban láthatják a Trianon című rockopera előadásunkat, június 17-én, 20.30-tól.

Dariday Róbert a Trianon Narrátorának szerepében

"Csaknem egyidős Trianonnal, s milyen a sors, most a Tria­non című zenés történelmi játékban szerepel." Temesi László írása a Magyar Nemzetben itt olvasható:

Dariday Róbert Fotó: A-Team/Ignácz B.

Színházunk máig aktív színművésze, társulatunk örökös tagja 1928. február 21-én látta meg a napvilágot!

Békéscsabán 1982 óta, tehát négy évtizede játszik-rendez, és már csak jelenlétével is tanítja a fiatalabb színészeket. Legutóbb a Trianon rockoperában láthatták, amint színházunk korelnöke mindig energikusan, jókedvűen és a munka iránti alázattal lép a világot jelentő deszkákra.

Robi bácsinak színházunk társulata egészségben teljes, boldog születésnapot kíván!

Dariday Róbert Fotó: Such Tamás/behir.hu

Such Tamás remek interjúja a harmadik emeleten, és a Behir.hu-n született. Fotók és történetek 1928-tól napjainkig. Olvassa el ide kattintva: 

A Békéscsabai Jókai Színház és a budapesti József Attila Színház nem csak egy alkalomra szólóan előadáscserében állapodtak meg. A z együttműködés részleteiről Seregi Zoltán és Nemcsák Károly igazgatók számoltak be a Pesti TV nézőinek. 

Február 1-én Budapesten, a József Attila Színházban mutatjuk be a Trianont, ugyanazon az estén a Szibériai csárdás Békéscsabán szerepel. Az előadáscseréről Seregi Zoltán direktort kérdeztük.

Tege Antal és Bartus Gyula a Trianon rockoperában

A József Attila Színház látja vendégül a Trianon című zenés történelmi játékunkat, amelyet február 1-én, 19 órától tekinthetnek meg fővárosi színházbarátaink. Az egyszeri eseményre jegyet itt válthatnak: https://bit.ly/3GVZBYT
A nagyívű, sokszínű, drámai erejű előadás rendezője Koltay Gábor. A népzenei elemekkel átszőtt szimfonikus hangszerelésű rockopera zeneszerzője Koltay Gergely, a Kormorán együttes vezetője.
A Békéscsabai Jókai Színház művészei mellett közreműködnek a Viharsarok Táncszínház táncosai is.

Dariday Róbert, a Békéscsaba Kultúrájáért kitüntetéssel, 2022. január 21-én

A magyar kultúra napja alkalmából szervezett ünnepi gálaműsor keretében pénteken adták át a Csabagyöngye Kulturális Központban a Békéscsaba Kultúrájáért kitüntetést. A rendezvényt megtisztelte jelenlétével Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár és Szarvas Péter, Békéscsaba város polgármestere is. A Békéscsabai Médiacentrum mellett színházunk örökös tagja, Dariday Róbert kapta meg a kitüntetést.

Szarvas Péter polgármester és Dariday Róbert színművész egy korábbi Terefere beszélgetés alatt

Dariday Róbert színművész pályáját Békéscsaba kultúrájáért kitüntetéssel ismerték el, amelyet január 21-én 18 órától a Csabagyöngye Kulturális Központban szervezett ünnepi gálaműsor keretein belül adott át számára Szarvas Péter, Békéscsaba Megyei Jogú Város polgármestere.

Oldalak