fbpx Trianon | Békéscsabai Jókai Színház

Jelenlegi hely

Trianon


 Szereposztás Szövegkönyv Díszlet Jelmez Kellék Képek Hírek

 

100 évvel ezelőtt, 1920. június 4-én a Párizs melletti Versailles-i királyi kastélyt övező hatalmas park Grand Trianon nevű palotájában az első világháború győztesei által diktált békeszerződés megpecsételte a magyarság sorsát. A történelmi Magyarországot megcsonkították, területének több mint kétharmadát és Horvátországot, valamint a magyar nemzetiségű lakosságának közel egyharmadát veszítette el. A majd 19 milliós európai középhatalomból nyolcmilliós lakossággal sem rendelkező kis állam jött létre. 

Ma már június 4-e nem csupán a fájdalmas emlékezés dátuma, hanem 2010 óta a Nemzeti Összetartozás Napja. Az Országgyűlés a törvény elfogadásával kinyilvánította: „a több állam fennhatósága alá vetett magyarság minden tagja és közössége része az egységes magyar nemzetnek, melynek államhatárok feletti összetartozása valóság, s egyúttal a magyarok személyes és közösségi önazonosságának meghatározó eleme”.

A századik évfordulón a történelmi ismeretek felelevenítésén, az emlékezésen túl a zenés produkció közös gondolkodásra hívja a nemzet megmaradásáért, közösségünk felemelkedéséért tenni akaró honfitársainkat. 

A folkzenei elemekkel átszőtt szimfonikus hangszerelésű rockopera zeneszerzője Koltay Gergely, a Kormorán együttes vezetője. 

Szarvas Péter polgármester köszöntötte 2018-ban, az akkor 90 éves Dariday Róbertet (Fotó : Kugyelka Attila)

Dariday Róbert színművész eredetileg nem a pályára készült - most, 93 évesen mégis a Trianon rockopera Narrátoraként láthatják a színpadon. Elmondása alapján hálás minden napjáért, az életéért és a munkájáért is. Sok mindenen változtatna a világban, hogy jobb legyen.
Villáminterjújában 10 kérdésre válaszolt.

Koltay Gábor rendező, Seregi Zoltán igazgató

A szombaton kapott hosszú-hosszú állótaps után, a már kiürült nézőtér előtt, színpadi koccintásra gyűlt össze a társulat megünnepelni a premierelőadást. A Trianon rockopera immár végérvényesen a színház repertoárjának részét képezi.

Trianon, jelenetkép Fotó: A-Team

Százhuszonöt évnyi messzeségből, a Millenniumtól indul a Koltay testvérek és a Kormorán együttes által jegyzett Trianon cselekménye, amelynek végpontja 1989, a rendszerváltozás. A Kádár-éra letűntével véget ért az az idő, amelyben a trianoni országcsonkítást hallgatás övezte. Ez az évtizedekre nyúló, kényszerű szilencium adósságot ró ránk, melynek törlesztése a Trianon című zenés történelmi játék.

Dariday Róbert a Trianon rockopera Narrátorának szerepében

Dariday Róbert, a Békéscsabai Jókai Színház örökös tagja a Trianon-előadás Narrátora. Kilenc évtizedét meghazudtolva vele indul az előadás, és a fináléban is fontos szerepet kap. A próbafolyamat tapasztalatairól, érzéseiről kérdeztük a péntek esti díszelőadás előtt.

Koltay Gábor

Az István, a király 1983-as királydombi bemutatója óta szeretem azokat a történelmi tematikákat, amelyekről keveset tudunk, de amelyek nagymértékben befolyásolták a magyarság életét. A XX.

Nagy ívű színpadi játékot, a mintegy kétórás játékidővel rendelkező Trianon című rockoperát láthatja a nagyközönség június 05-én, a Nagyszínpadon.  A Koltay testvérek által írt, a Kormorán együttes zenéjével előadott, kilencven évet felölelő zenemű a kisemberek szemszögéből ábrázolja a történelmet, s amellett arra keresi a választ, hogyan lehet megvalósítani a nemzet határokon átívelő egyesítését.

Koltay Gábor, Koltay Gergely és a Kormorán együttes fémjelzik a Trianon rockoperát. A Békéscsabai Jókai Színház társulata 2021. június 4-én díszelőadáson mutatja be a művet közönségének.
A alábbi videóban az előadás koreográfusa, Ifj. Mlinár Pál avatja be önöket a táncok és színpadi mozgások koreografálásának műhelytitkaiba.

Dariday Róbert, színházunk Örökös tagja nemrégiben, A Megfeszített premierjén vehette át vasdiplomáját. Korát meghazudtoló fizikuma, változatlan, erős orgánuma okán már akkor reménykedtünk benne, hogy ismét színpadra léphet. Nem ok nélkül, hiszen a Trianon című rockoperában őt láthatjuk majd a Narrátor szerepében.

Dariday Róbert színművészt kérdeztük.

 

- Nagy meglepetés, nagy ajándék a Békéscsabai Jókai Színház közönsége számára, hogy hamarosan színpadon láthatjuk. Ön hogy éli meg az újrakezdés és a világjárvány kettősét?

A Trianon című zenés történelmi játék olvasópróbája kezdetén kérdeztük Koltay Gábor rendezőt, milyen előadásra számíthatnak a Jókai Színház nézői. Az előadás részesei lesznek a Jókai Színház színészei mellett a Színitanház növendékei; a Viharsarok Táncszínház táncosai is. A zenét a Kormorán zenekar, a dalszövegeket Koltay Gergely jegyzik.