fbpx Vitéz lélek | Békéscsabai Jókai Színház

Jelenlegi hely

Vitéz lélek


 

 Szereposztás Szövegkönyv Díszlet Jelmez Kellék Képek Hírek

 

Tamási Áron: Vitéz lélek

Balla Péter háborúból, hadifogságból hazatérvén az egész székely falu legnagyobb megrökönyödésére egy szamarat vesz. A gyerekek gúnyolják, a felnőttek szánják, volt szerelme és annak férje, aki különben cséplőgépet vett, le akarja beszélni a szamártartásról, az elöljárók meg, minthogy az egész közösségre nézve szégyenletesnek tartják a dolgot, el akarják kobozni a jószágot. A kiinduló helyzet a szamár és a gép szembeállítása, a szamárról ugyanis megtudjuk, hogy jel: a nagy háború, a minden elvesztése utáni semmiből való újrakezdés jele. Gazdasági haszonban nyilván nem vetekedhet a géppel, jelképes erő tekintetében viszont a gép nem mérkőzhet vele. 

 

Balla Péter számára nem is a szamár elfogadtatása, a közösség meggyőzése jelent gondot, hogy szükség van a tiszta, természeti forrásokra támaszkodó újrakezdésre. E tusakodása közepette meglátogatja egy öregember, aki hozzáadja rég halott lányát azon az alapon, hogy mindketten hiszik, a halottak velünk maradnak. Csakhogy amikor a férfi beleszeret egy eleven lányba, történetesen a házát építő ács gyermekébe, akkor már köti a halottnak fogadott hűsége. 

Társulatunk a Tamási Áron Kultúrház színpadán Fotó: Hadnagy Éva

A 125 évvel ezelőtt született Tamási Áron tiszteletére mutatta be Farkaslakán, az író szülőfalujában szombat este a Békéscsabai Jókai Színház, Tamási Áron, Vitéz lélek című színpadi drámáját. Az eladás nagy sikert aratott, a főként helyiekből álló közönség állva tapsolta meg a színészeket. Olvassák el a hargitanepe.ro tudósítását az estről:

Czitor Attila és Kovács Edit a Vitéz lélekben

Társulatunk megérkezett Tamási Áron szülőföldjére, ahol ma este mutatjuk be a Vitéz lélek című drámát. Az útról a Magyar Hírlap is tudósít.

Vitéz lélek a Nemzeti Színházban

A Nemzeti Színház Gobbi Hilda Színpadán mutattuk be a Vitéz lélek című Tamási Áron művet a JELEN/LÉT Fesztivál keretein belül.

Március 24-én 19 órától látható a Nemzeti Színházban Tamási Áron: Vitéz lélek című játéka három részben. Az előadás színházunk vendégjátékaként érkezik a Nemzeti Színház Gobbi Hilda Színpadára a Jászai Mari-díjas Kiss József rendezésében.

A jó bornak kell igazán a cégér!

Köszönjük Badri szavait, a szívünkhöz szóltak:

"Vitéz lélek című darabról ( Csabagyöngye 2021/08/31)

Az első rész felrázott, a második felébresztett, a harmadik pedig leigázott. Egy csokor virág összekötve egy kereszthez,
egy bölcs és egy koporsó tolakodnak egy bizonyos idő során , egy piros-bojtos zöld sapka és egy szamár között, egy bűn visszatér hogy a szerelem újra győzzön .
B. Badri"

A Csabagyöngye Kulturális Központban tekinthetik meg bérletes nézőink a Vitéz lélek című előadást, szeptemberben összesen öt alkalommal.

Az előadáshoz személyes ajánlót készítettek művészeink, tekintsék meg egyperces üzenetüket! A békéscsabai előadások után a Jókai Színház ezzel a darabbal készül az eSzínház online színházi fesztiválra, ahol a közönség szeptember 17-26 között tekintheti meg Tamási Áron művét.

Nyilvános felvétel, május 21-én, 19 órától

Mi is az a nyilvános felvétel?
Szögezzük le a legfontosabb tudnivalót: nézőink teljesértékű színházi élményt élvezhetnek a nyilvános felvétel alkalmával is.

Tudósítás, a hosszú idő után első premierről a Beol.hu-n.

Népmesében gyökeredző, mélyen szimbolikus darabot tűzött műsorára a Békéscsabai Jókai Színház az újranyitás alkalmával, mely példával szolgál számunkra, hogy a legmélyebb válságot, kirekesztettséget, otthontalanságot megtapasztalva is talpra lehet – és kell! – állni.

Az erdélyi, Kossuth-díjjal jutalmazott Tamási Áron darabja, a Vitéz lélek című példázat azt mutatja meg, hogy a háborúból hét év után visszatérő, súlyos lelki sebeket hordozó Balla Péter (Czitor Attila) hogyan találja meg a helyét a falu közösségében. 

Oldalak