Jelenlegi hely

Circus HungaricusBudapesten, a Hősök terén: május 29., 30., 31. Jegyvásárláshoz kattintson IDE!

Tisztelt Közönség! Szeretettel és érdeklődésükben reménykedve meghívom Önöket egy lecsúszóban lévő vén ripacs kétségbeesett és nevetséges, ám valószínűleg nem utolsó próbálkozására, amelyben a rockzenét ezúttal a cirkusszal szeretné összehozni.

Új „Circus Hungaricus”-ában áriázik, spiccel, durrogtat, bű- és művészkedik, lángot okád, valamint pávatollakkal a fenekében mutogatja magát.

Hobo: Circus Hungaricus
 
„Tenni kéne valami jót,
Hogy találhass vigaszt.”
(Hobo)

Kifakult madárijesztő áll a vihar előtti csendben egy kiégett, tönkretett, fejét leszegő napraforgótáblában. A háttérben fakó cirkuszi sátor, az ajtaja nyitva, de azt nem lehet tudni, hogy előadás előtt vagy után vagyunk. Csak sejteni lehet a sátorcsíkok színeit: piros-fehér-zöld. Tehát: ez a Circus Hungaricus társulata. Vagyis mi vagyunk.

Hobo elkészítette pályafutása eddigi legjobb és egyik legfontosabb lemezét. A Circus Hungaricus Hobo 2009-es szólóalbuma, koncept-lemez és a szerkezetét tekintve keretes: az első dal a Circus Europa, az utolsó a Circus Hungaricus, ez megadja az irányt, honnan merre tartunk.
 
A lemez szövegei három fő gondolati kör köré csoportosulnak: egyrészt generációs önvizsgálat, másrészt egy mély társadalompolitikai elemzés, harmadrészt a staféta-átadás, tudás és tapasztalat-áthagyományozás problematikája és gondolati köre.
 
Ebben a politikai érdekek és gyűlölet mentén kettészakított, kisemmizett, elhülyített, reményvesztett országban mindenki másban keresi a felelőst ám Hobo nem ezen az úton jár: megvizsgálja, ő mit tett és tehetett volna. Nem keres kiutat, csak tenni szeretne valami jót a maga területén: megírta ezt a lemezt, színházakban játszik, könyveket ír, szaval, zenél, teszi a dolgát. Előtte ezen az úton nem járt senki, követője sem akadt még. Nehéz lesz alkalmas és méltó utódot találni, aki viszi tovább a stafétát. Súlyos örökség, amely nem lehúz, hanem felemel, csak fel kell tudni venni.
 
A Circus Hungaricus hosszú idő óta az első hazai lemez, amelyen nincsen töltelékszám: mind a 15 dal egyformán erős, izgalmas, felkavaró, pimasz, brutális, szívszorító és gyönyörködtető. Élvezet hallani, hogy Hobo milyen harmóniában dolgozik együtt zeneszerző-társával, az egyik legtehetségesebb hazai gitár-virtuózzal, Madarász Gáborral. A zene és a szöveg olyan egységes egészet alkot, mint még eddig ritkán a Hobo Blues Band és a Hobo szólólemezek történetében (pedig született jópár mestermű a 31 év alatt).
 
A lemezen Hobo énekel, Madarász Gábor gitározik és vokálozik, Kovács Barnabás basszusgitározik, Sántha Gábor gitározik és vokálozik, Nemes Zoltán billentyűs hangszereken játszik és Hoffer Péter dobol, egy dalban pedig – pályafutása során első ízben – Hobo duettet énekel. Partnere Rúzsa Magdi, közös előadásuk a lemez egyik legfelkavaróbb produkciója.
 
A Circus Hungaricus az a lemez, amit mindenkinek meg kell hallgatni, aki a Kárpát-medencében él és magyar az anyanyelve, egyaránt szól fiatalnak és idősnek.
 
Ha a kultúrpolitikai döntéshozók végre a műfajt megillető módon kezelik majd a rock-zenét, ez a lemez kötelező tananyag lesz.
 
Súlyos, elgondolkodtató, sok-sok munkát és fejtörést okozó lemez ez. Fájdalmas hallgatni, de a maga kíméletlen módján kényszerít arra, hogy elgondolkodjuk: mi mit szúrtunk el és teszünk-e valamit, hogy jobbá formáljuk magunkat és a környezetünket. Képesek vagyunk-e önvizsgálatra, tudunk-e adni, merünk-e igazán szeretni? Vagy maradunk ingyenjegyért kuncsorgó szánalmas szerencsétlenek a mások cirkuszában?
 
Az előadás megkezdődött, a függöny felgördült, a zenekar már játszik.
 
Kenyeret és cirkuszi játékokat – már az ókori rómaiak is ezt tartották fő követelésüknek.
 
Nekünk már se kenyér, se cirkusz. Csak Circus Hungaricus.
 

 HOBO – CIRCUS HUNGARICUS

élőzenés porondszínházi bemutató artistákkal
 
a Békés Megyei Jókai Színház és a Debreceni Csokonai Színház koprodukciója
 
MESÉLŐ
HOBO
BÉLA
KATKÓ FERENC
GIZI
SZENTE ÉVA
PISTI
GULYÁS ATTILA
SZANDI
LISZI MELINDA
CIPOLLA
OLEG ZSUKOVSZKIJ
CIPOLLA CSAPATA
NAGY RÓBERT
  MOLNÁR SÁNDOR
 
BURÁNY ÁRPÁD szh.
 
CSENDE GÁBOR szh.
 
UDVARHELYI NÁNDOR szh.
 
VERBÓ ÁKOS szh.
 
SZEPSI SZILÁRD szh.
 
URBANCSOK BALÁZS szh.
JUCI
GUBIK PETRA
 
 
ZENÉSZEK:
 
gitár
MADARÁSZ GÁBOR
gitár
SÁNTHA GÁBOR
billentyű
NEMES ZOLTÁN
dob
HOFFER PÉTER
basszus gitár
KOVÁCS BARNABÁS
 
 
HIPPODROM ARTISTA TÁRSULAT TAGJAI
TAS GERGELY
 
KOVÁCS ESZTER
 
KECSKÉS GYÖRGY
 
ANDRÉ ROLLAND
 
VÉN JÚLIA
 
KOZMA BOGNÁR SÁNDOR
 
CSIKÓS NÓRA
 
KOCZKA ANDRÁS
 
Ügyelő: Simon József
az artisták művészeti vezetői: Tímár Kriszta és Bóna László
 
 
Játéktér-Játékmester: Fekete Péter
Játéktér-asszisztens: Ekler Zsófia
 
Jelmez: Petrovszki Árpád
 
Díszlettervező asszisztens: Török Szabina szh., Czár Krisztina szh.,
Jelmeztervező asszisztens: Takács Boglárka szh., Csiffáry Zsuzsanna szh.
 
Koreográfus: Kerekes Judit
 
Rendezőasszisztens:
Kiss Katalin
 
Rendező:
Vidnyánszky Attila
 
Olvasópróba: 2010. március 16.
Főpróbahét: 2010.április 24-29.
Bemutató a Porondszínházban: 2010. április 30
Budapest: 2010.május 29-30-31. június 1-2-3-4.
Kapolcs 2010. augusztus 1-2
Debrecen 2010. szeptember 14-19.
 

h i r d e t é s  

kulisszan834.jpgGoogle+